For børn

Genbrugsguld og gammelt skrammel

Mange børn synes, det er skønt at dimse, og heldigvis kræver det ikke et arsenal af flamingokugler, piberensere og perler at komme i gang.

Af Marie Gorm

Genbrugsguld

Gode materialer er som regel ved hånden og kan findes blandt det, vi egentlig havde tænkt os at smide ud. Mangler børnene (eller deres forældre) kreative input, kan de med fordel kaste sig over nogle af de mange hobbybøger, der guider og inspirerer til, hvordan fx mælkekartonen og den hullede t-shirt får et nyt liv. Begge de bøger, jeg har valgt at fremhæve her, beskæftiger sig derudover også med, hvordan vi passer på planeten.
 

Eco Craft Book

Når man nu har lavet tusinde projekter med æggebakker og toiletruller, er det fedt at denne bog også byder på ideer til brug af andre genbrugsmaterialer. Forvandlingen af plastiklåg til et solur eller en drømmefanger havde jeg f.eks. ikke overvejet før, ligesom jeg ikke tidligere har lavet glimmermaling af salt, mel, frugtfarve og vand. Bogen af Laura Minter og Tia Williams er desværre ikke oversat til dansk, så medmindre dit barn er skrap til engelsk, kræver den en voksen ved hånden. Til gengæld er hvert enkelt skridt i processen, fra fx hullet t-shirt til knyttede armbånd, fotograferet og beskrevet, så det er nemt at følge. 
 

Byg en bedre verden med Shane - og de 17 verdensmål

Finurlige kreaprojekter er vel nærmest designeren Shane Brox’ varemærke. I sin bog om FNs verdensmål, formidler han målene i børnehøjde og kombinerer dem med forskellige dimseprojekter. Han oversætter f.eks. verdensmål nr. 17, ’Partnerskaber for handlinger’, som godt kan være lidt svært at forstå, til ’Hold dine løfter. Vær et ordentligt menneske’ og følger det op med ideer til at bygge en glad klode af genbrugsmaterialer som f.eks. pap og plastikskruelåg. Bogen fungerer derfor som en fin samtalestarter om verdensmål, imens man dimser. Til inspiration præsenteres også, hvad en række børn i alderen 4-14 år selv gør for at nærme sig verdensmålene. Kan selvlæses fra ca. 10 år.
 

Verdensmål og genbrug med et twist

Ligesom Shane Brox sætter biblioteker landet over fokus på de 17 verdensmål. I uge 17 afholdt vi Borgernes Verdensmålsuge, og det betød bl.a. at der var børneteater på Vejle bibliotek, hvor historien om Klods Hans blev genbrugt med et twist, der involverede både musik, skrald og containere. Efterfølgende var der også rig mulighed for at dimse med genbrugsmaterialer, da der afholdtes kreaværksted på børnebiblioteket.