Inger Christensen Digterruten
Med litteraturen som vandrestav: Oplev den danske natur gennem litteraturen.
Danske Digterruter
Formål: Danske Digterruter vil styrke en vigtig samtale mellem litteratur, lokale landskaber og folkelig interesse. Danskerne skal selv ud at gå, sanse, føle, læse og opleve, mens de samtidig indsnuser dansk litteratur, fortælleformer, steder og typer af landskaber.
Med det landsdækkende net af Danske Digterruter - danskedigterruter.dk - finder du inspiration til vandreture i forfatternes fodspor over hele landet. Lyt til lydfortællingerne, stop op, se dig omkring og fordyb dig i mødet med Danmarks største fortællere. Ved hvert bogmærke på digterruterne kan du opleve en ny lydfortælling og finde en ny vej ind i litteraturen. En digterrute repræsenterer den inspiration, der ligger bag forfatterens værk og virke. Man håber, at digterruterne vil inspirere alle aldersgrupper, unge som ældre, til at komme på tur ud i det fri og opleve vores fælles natur og kulturarv. Digterruterne er udviklet i forskellige natur- og landskabstyper samt i udvalgte byer og bydele, så stort set alle egne af landet er repræsenterede.
Danske Digterruter er et samarbejde mellem forskere fra Syddansk Universitetscenter og museer, biblioteker, digterhjem og foreninger. Projektet har fået støtte fra Nordea-fonden og i Vejle har Nordea-Fondens lokalpulje ligeledes støttet initiativet. Desuden har Vejle Kommune (Bevæg dig for livet) og Vejle Bibliotekerne indgået i en arbejdsgruppe omkring forberedelsen og produktionen af Inger Christensen digterruten.
Inger Christensen Digterruten i Vejle
Ruten i Vejle består af 9 stop (bogmærker) med tilhørende lydfortællinger, som kan aflyttes på danskerdigterruter.dk. Med dem i øret på din vandring kan høre om Inger Christensens barndom og ungdom i byen, du kan følge i de fodspor, hun satte her, fra hun kom til verden i 1935 til hun flyttede fra Vejle i 1954 efter gymnasietiden. Du hører om hendes forfatterskab og oplever et udvalg af hendes kendte og mindre kendte digte.
I lydfortællingerne vil Helle Solvangs stemme vil guide dig fra sted til sted. Skuespiller Marie Tourell Søderberg fortolker digtene og lægger stemme til ordene, som Inger Christensen har udtalt i interviews og essays. Tre sange bliver sunget af sanger Julie Maria.
Lydfortællingerne er fortalt, kurateret og produceret af Helle Solvang, Værtskabet, i samarbejde med kulturkonsulent Marie Gorm og bibliotekar Lone Ulvbjerg. Lyddesign: Jakob Ranum. Tak til Peter Borum og Peter Øvig Knudsen for hjælp undervejs.
Vi inviterer dig til at åbne øjnene, sindet og sanserne og lade dig lede på din vej gennem naturen og byens gader. Har du ikke mulighed for at besøge Vejle, kan alle lydfortællingerne høres, hvor end du befinder dig. Evt. spørgsmål til Danske Digterruter eller Vejle Bibliotekerne.
Praktiske oplysninger om at gå på Inger Christensen Digterruten
Digterruten for Inger Christensen i Vejle byder på både natur- og byvandring. I sin fulde længde er den lange rute 7,4 km lang. Er du ikke så meget for gå i kuperet terræn, kan du vælge den korte rute, som er 4,4 km lang. Har du mulighed for det, kan du vælge at fordele ruten på 2 dage, så du tager turen gennem skoven den ene dag og turen gennem byen en anden dag.
1. Den lange rute med skov og by (7,4 km)
Vil du gerne have en smuk naturoplevelse gennem bøgeskoven kombineret med ekstra motion, så anbefales den lange rute, som tager sin begyndelse ved Vardevej. De to stop her er placeret i et naturskønt og særdeles kuperet terræn lidt uden for centrum ved Trædballe og udsigtspunktet Himmelpind. Stien op over bakken ved Uhre Skov kan i perioder være mudret, så husk godt fodtøj. Undervejs får du et flot udsyn over Vejle by og Vejle Ådal, et dramatisk landskab skabt af istiden. Fra skoven går ruten videre mod Spinderihallerne.
2) Den korte rute gennem byen (4,4 km)
Den korte rute tager sin begyndelse ved Spinderihallerne i Vestbyen, Vejles gamle arbejderkvarter, hvor Inger Christensen voksede op. Ruten går videre gennem Vejles midtby, passerer havnen, Bølgen og ender ved Skyttehushaven ved Vejle Fjord.
Tip: Vil du vide mere om Vejles kultur- og industrihistorie, anbefales det at besøge kulturmuseet i Vejle i Spinderihallerne som optakt til digterruten (fri entré, tir-søn kl. 10-17).
Vælger du den korte rute, så lyt gerne til de 2 første lydfortællinger et naturskønt sted for den fulde oplevelse. Det kan også anbefales at besøge Kongens Kær, som ikke er så kuperet som området omkring Uhre Skov.
Om at finde vej
Ruten er kun delvist skiltet, men undervejs guides du fra sted til sted i lydfortællingen. Der findes kort på Danskedigteruter.dk. Man kan få en lille folder med oversigt over ruten. Folderen kan afhentes på Vejle Bibliotek, VisitVejle ved Banegårdspladsen, Vejle Kunstmuseum og Kulturmuseet i Vejle i Spinderihallerne – fra d. 6. maj 2022.
Parkering
Er man i bil, skal man være opmærksom på, at ruten ikke er cirkulær, så man skal gå tilbage til udgangspunktet eller tage bybus eller anden transport tilbage. Der er kun en lille p-plads ved Himmelpind på Vardevej. Starter man ved Spinderihallerne forefindes der også p-pladser i området der. Er der ikke plads ved Spinderihallerne, kan man parkere ved Vejle Kommunes administrationsbygning i Skolegade. Følg anvisninger på skilte: Parkeringsmuligheder i Vejle